PER-OLAV SØRENSEN

 

er eneste norske regissør som er blitt nominert både til Gullruten, Heddaprisen og Komiprisen med sine produksjoner.

 

Sin teaterkarriere startet han i USA tidlig på 90-tallet,  hvor han etter å ha vært Stein Winges regiassistent skrev/regisserte  flere teaterstykker i USA som mottok flere priser og fikk strålende anmeldelser i Variety og i American Theatre Magazine. Blant annet hadde han verdenspremiere på dramatiseringen av Isabel Allendes "Eva Luna forteller" ("Stories") og et stykke om Beethovens liv, "Beethoven 'N' Pierrot", som også er utgitt i bokform på flere språk.

 

I perioden 1998-2001 arbeidet Sørensen for Oslo Nye Teater der han var sentral i teatersjef Kjetil Bang-Hansens storsatsing på ny dramatikk. Suksesser som "Sexy", "Tante Augusta og jeg", "Mennesker i solen", "De desperate" og "Dracula" ble skapt i Sørensens regi, og i den uforglemmelige produksjonen "Tater!" (om norske myndigheters behandling av tatere) hadde han ansvaret for manus i tillegg. Dette stykket er også utgitt i bokform.

 

Han har også arbeidet ved de største regionteatrene og skapt Hedda-nominerte suksesser som "Hedda Gabler" (Trøndelag Teater), "Alice i Eventyrland" (Den Nationale Scene) eller "Den komiske tragedien" med Bjørn Sundquist på HT.

 

De siste årene har Sørensen vekselsvis arbeidet for Nationaltheatret, med sitt eget selskap POS Theatre Company, for privatteatre og for TV. På Nationaltheatret har man kunnet se "I hired a contract killer" og "Siste dagers hellige",  samt samproduksjonene "Grand Old Man", "KOM!" og "TanGhost" - hvor sistnevnte forestilling turnerte internasjonalt i 2006 bl.a. til Dramaten (Stockholm), Nationaltheatret "Ivan Vasov" i Sofia, til Praha, Helsinki, Nationaltheatret i Beijing og Asian Contemporary Arts Festival i Shanghai hvor stykket åpnet festivalen i 2006.  "KOM!" - har det siste året turnert internasjonalt til Stockholm Kulturfestival og til den prestisjetunge festivalen SIRENOS i Litauen.

 

På komifronten har Sørensen bl.a. hatt ansvaret for storsuksessen "Ali reza - atter en konge", fjorårets sommershow på Latter "Mitt liv som Terje", og han er norsk produsent for Jonas Gardells nye show "En tilfeldig gjest i ditt liv" .

 

På TV har han hatt regi på samtlige 30 episoder av TV2 -suksessen "Seks som oss" og i 2009 blir det vist mer TV med Sørensen som regiansvarlig. 10 episoder av drama-komedien "Ali Reza and the Rezas" blir sendt på TV2 denne våren, og Sørensens versjon av Unni Lindells krim "Honningfellen" vises på NRK til høsten.